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Registros recuperados : 154 | |
125. | | SCARAMUZZI, R.J.; BAIRD, D.T.; CAMPBELL, B.K.; DRIANCOURT, M.A.; DUPONT, J.; FORTUNE, J.E.; GILCHRIST, R.B.; MARTIN, G.B.; MCNATTY, K.P.; MCNEILLY, A.S.; MONGET, P.; MONNIAUX, D.; VIÑOLES, C.; WEBB, R. Regulation of folliculogenesis and the determination of ovulation rate in ruminants (Review). Reproduction, Fertility and Development, 2011, Volume 23, Issue 3, Pages 444-467. Article history: Manuscript received 11 July 2009 // Accepted 5 October 2010.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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127. | | SANTA CRUZ TORRES, R.; CUSHMAN, R.; VIÑOLES, C. Reserva folicular y pubertad. El recuento de folículos antrales es una herramienta que permitiría seleccionar terneras más precoces al destete. In: VIÑOLES, C.; SANTA CRUZ TORRES, R. (Eds.). Recuento de folículos antrales y concentraciones de hormona anti-Mülleriana: dos potenciales herramientas de selección de reemplazos //Antral follicle count and anti-Müllerian hormone concentrations: two potential replacement selection tools. Montevideo (UY): INIA, 2019. p. 19-35 (INIA Serie Técnica; 249) Trabajo publicado en la revista Theriogenology: Santa Cruz, R., Cushman, R.A., Vinoles, C., 2018. Antral follicular count is a tool that may allow the selection of more precocious Bradford heifers at weaning. Theriogenology 119,...Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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129. | | CHANVALLON, A.; BLACHE, D.; CHADWICK, A.; ESMAILI, T.; HAWKEN, P.A.R.; MARTIN, G.B.; VIÑOLES, C.; FABRE-NYS, C. Sexual experience and temperament affect the response of Merino ewes to the ram effect during the anoestrous season. Animal Reproduction Science, 2010, v. 119, p. 205-211. Article history: Received 26 October 2009 // Received in revised form 11 January 2010 // Accepted 4 February 2010 // Available online 11 February 2010. Corresponding author at: : Audrey.Chanvallon@tours.inra.fr // Acknowledgments: This...Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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130. | | VIÑOLES, C.; GONZÁLEZ BULNES, A.; MARTIN, G.B.; SALES ZLATAR, F.; SALE, S. Sheep an goats. ln: DesCôteaux, L.; Gnemmi, G.; Colloton, J., eds. Practical atlas of ruminant and camelid reproductive ultrasonography. Ames, IA: Wiley, 2010. p. 181-210 Capítulo 11.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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137. | | ALVEZ, A.; GUILLEN, S.; SEQUEIRA, M.; MEIKLE, A.; VIÑOLES, C. Sub-fertility in beef cattle: follicle dynamics and progesterone concentration during the estrus cycle. [Resumen de poster]. ln: Encuentro de Investigadores de la Región Noreste: Cerro Largo-Rivera-Tacuarembó, 1., 12 de agosto de 2016, Campus Interinstitucional de Tacuarembó, Tacuarembó. Libro de Resúmenes. Tacuarembó: UDELAR; INIA, 2016. p. 44 Modalidad: poster.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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138. | | ALVEZ, A.; GUILLEN, S.; SEQUEIRA, M.; MEIKLE, A.; VIÑOLES, C. Sub-fertility in beef cattle: follicle dynamics and progesterone concentrations during the estrus cycle In: Juengel, J.L.; Miyamoto, A.; Price, C.; Reynolds, L.P.; Smith, M.F.; Webb, R.; eds. Proceedings of the International Symposium on Reproduction in Dometic Ruminants, 9., Obihiro, Hokkaido, Japan, Agosto 2014 621 p.Biblioteca(s): INIA Tacuarembó. |
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139. | | RUBIANES, E.; KMAID, S.; UNGERFELD, R.; IBARRA, D.; VIÑOLES, C.; DE CASTRO, T.; CARBAJAL, B. Superovulación y transferencia de embriones en ovinos lecheros. ln: INIA LAS BRUJAS. Producción de leche ovina. Reunión de divulgación, 23 setiembre, Canelones, 1993. Canelones (Uruguay): INIA, 1993. p. 11-12Biblioteca(s): INIA Las Brujas. |
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Registros recuperados : 154 | |
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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
23/03/2020 |
Actualizado : |
07/09/2022 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Circulación / Nivel : |
Nacional - -- |
Autor : |
LADO, J.; MOLTINI, A.; VICENTE, E.; RODRÍGUEZ, G.; ARCIA, P.; RODRÍGUEZ, M.; LÓPEZ, M.; BILLIRIS, A.; ARES, G. |
Afiliación : |
JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ANA INÉS MOLTINI PALADINO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; CARLOS ESTEBAN VICENTE CASTRO, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUSTAVO ROBERTO RODRÍGUEZ LAGOUTTE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; PATRICIA ARCIA, Latitud-Fundación LATU.; MARIANA RODRÍGUEZ, Latitud-Fundación LATU.; MARTÍN LÓPEZ, Latitud-Fundación LATU.; ALEJANDRA BILLIRIS, Latitud-Fundación LATU.; GASTÓN ARES, Universidad de la República,Facultad de Química, Polo Tecnológico de Pando, Sensometría y Ciencia del Consumidor. |
Título : |
Integration of sensory analysis into plant breeding: a review. [Integración del análisis sensorial al mejoramiento genético de plantas]. |
Fecha de publicación : |
2019 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, 2019, 23(1):1-15. Doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.23.1.16 |
ISSN : |
2301-1548 |
DOI : |
10.31285/AGRO.23.1.16 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Recibido: 26-04-2019 / Aceptado: 30-04-2019. |
Contenido : |
SUMMARY.
Traditionally, plant breeding goals have focused on increasing yield, product firmness, shelf life and pest tolerance, combining ambient adaptation and agronomic management, without making focus on the sensory characteristics. The addition of sensory information into plant breeding programs provides breeders with unbiased tools to measure otherwise subjective quality traits. Combining consumer preferences with descriptive information about the sensory characteristics of products can contribute to the development of consumer-driven improvements in diverse agronomical commodities. In this context, the objective of this review is to describe a series of successful experiences where sensory evaluation has contributed to breeding programs in order to develop cultivars with enhanced sensory characteristics and higher likelihood of succeeding in the marketplace. The application of analytic and hedonic tests are described and discussed. A special consideration is made into fruit and vegetables examples, with focus on strawberry and sweet potato, considering the relevance of consumer acceptance in rising consumption of these products. Rice is also showed as an example of a cereal widely consumed worldwide and where cooking methods display a special challenge in sensory evaluation.
RESUMEN.
El mejoramiento genético en plantas tradicionalmente se centró en aumentar el rendimiento, la tolerancia a plagas, lafirmeza y el comportamiento postcosecha, combinando la adaptación a un ambiente determinado con el manejoagronómico, sin evaluar en detalle las características sensoriales del producto. En este sentido, la incorporación deinformación sensorial en los programas de mejoramiento genético provee de herramientas objetivas para evaluarcientíficamente lo que de otra forma serían pruebas subjetivas. La combinación de las preferencias del consumidor coninformación descriptiva de las características sensoriales del producto, puede contribuir a la mejora de diferentecommodities impulsada por los consumidores. En este contexto, el objetivo de esta revisión es describir una serie deexperiencias exitosas en donde la aplicación de la evaluación sensorial contribuyó a los programas de mejoramientogenético de forma de desarrollar cultivares con una mejora sensorial y una mayor probabilidad de tener éxito en elmercado. Se presenta y discute la aplicación de pruebas analíticas y hedónicas haciendo especial énfasis en frutas yhortalizas, con foco en frutilla y bonito, dada la relevancia de la aceptabilidad del producto en el aumento del consumo deeste tipo de productos. Se discute la aplicación de esta herramienta en arroz, un cereal ampliamente consumido en elmundo y en donde los métodos de cocción añaden un especial desafío en el contexto de la evaluación sensorial. MenosSUMMARY.
Traditionally, plant breeding goals have focused on increasing yield, product firmness, shelf life and pest tolerance, combining ambient adaptation and agronomic management, without making focus on the sensory characteristics. The addition of sensory information into plant breeding programs provides breeders with unbiased tools to measure otherwise subjective quality traits. Combining consumer preferences with descriptive information about the sensory characteristics of products can contribute to the development of consumer-driven improvements in diverse agronomical commodities. In this context, the objective of this review is to describe a series of successful experiences where sensory evaluation has contributed to breeding programs in order to develop cultivars with enhanced sensory characteristics and higher likelihood of succeeding in the marketplace. The application of analytic and hedonic tests are described and discussed. A special consideration is made into fruit and vegetables examples, with focus on strawberry and sweet potato, considering the relevance of consumer acceptance in rising consumption of these products. Rice is also showed as an example of a cereal widely consumed worldwide and where cooking methods display a special challenge in sensory evaluation.
RESUMEN.
El mejoramiento genético en plantas tradicionalmente se centró en aumentar el rendimiento, la tolerancia a plagas, lafirmeza y el comportamiento postcosecha, combinando la adaptación a un... Presentar Todo |
Palabras claves : |
Food Technology; Hedonic tests; MAPEO PROYECTIVO; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Projective mapping; PRUEBAS HEDÓNICAS; Rice; Strawberry; Sweet potato. |
Thesagro : |
ARROZ; BONIATO; FRUTILLA. |
Asunto categoría : |
F30 Genética vegetal y fitomejoramiento |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/14326/1/Lado-J.-et-al.-2019.-Agrociencia-Uruguay.pdf
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Marc : |
LEADER 04017naa a2200397 a 4500 001 1060946 005 2022-09-07 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a2301-1548 024 7 $a10.31285/AGRO.23.1.16$2DOI 100 1 $aLADO, J. 245 $aIntegration of sensory analysis into plant breeding$ba review. [Integración del análisis sensorial al mejoramiento genético de plantas].$h[electronic resource] 260 $c2019 500 $aArticle history: Recibido: 26-04-2019 / Aceptado: 30-04-2019. 520 $aSUMMARY. Traditionally, plant breeding goals have focused on increasing yield, product firmness, shelf life and pest tolerance, combining ambient adaptation and agronomic management, without making focus on the sensory characteristics. The addition of sensory information into plant breeding programs provides breeders with unbiased tools to measure otherwise subjective quality traits. Combining consumer preferences with descriptive information about the sensory characteristics of products can contribute to the development of consumer-driven improvements in diverse agronomical commodities. In this context, the objective of this review is to describe a series of successful experiences where sensory evaluation has contributed to breeding programs in order to develop cultivars with enhanced sensory characteristics and higher likelihood of succeeding in the marketplace. The application of analytic and hedonic tests are described and discussed. A special consideration is made into fruit and vegetables examples, with focus on strawberry and sweet potato, considering the relevance of consumer acceptance in rising consumption of these products. Rice is also showed as an example of a cereal widely consumed worldwide and where cooking methods display a special challenge in sensory evaluation. RESUMEN. El mejoramiento genético en plantas tradicionalmente se centró en aumentar el rendimiento, la tolerancia a plagas, lafirmeza y el comportamiento postcosecha, combinando la adaptación a un ambiente determinado con el manejoagronómico, sin evaluar en detalle las características sensoriales del producto. En este sentido, la incorporación deinformación sensorial en los programas de mejoramiento genético provee de herramientas objetivas para evaluarcientíficamente lo que de otra forma serían pruebas subjetivas. La combinación de las preferencias del consumidor coninformación descriptiva de las características sensoriales del producto, puede contribuir a la mejora de diferentecommodities impulsada por los consumidores. En este contexto, el objetivo de esta revisión es describir una serie deexperiencias exitosas en donde la aplicación de la evaluación sensorial contribuyó a los programas de mejoramientogenético de forma de desarrollar cultivares con una mejora sensorial y una mayor probabilidad de tener éxito en elmercado. Se presenta y discute la aplicación de pruebas analíticas y hedónicas haciendo especial énfasis en frutas yhortalizas, con foco en frutilla y bonito, dada la relevancia de la aceptabilidad del producto en el aumento del consumo deeste tipo de productos. Se discute la aplicación de esta herramienta en arroz, un cereal ampliamente consumido en elmundo y en donde los métodos de cocción añaden un especial desafío en el contexto de la evaluación sensorial. 650 $aARROZ 650 $aBONIATO 650 $aFRUTILLA 653 $aFood Technology 653 $aHedonic tests 653 $aMAPEO PROYECTIVO 653 $aPLATAFORMA AGROALIMENTOS 653 $aProjective mapping 653 $aPRUEBAS HEDÓNICAS 653 $aRice 653 $aStrawberry 653 $aSweet potato 700 1 $aMOLTINI, A. 700 1 $aVICENTE, E. 700 1 $aRODRÍGUEZ, G. 700 1 $aARCIA, P. 700 1 $aRODRÍGUEZ, M. 700 1 $aLÓPEZ, M. 700 1 $aBILLIRIS, A. 700 1 $aARES, G. 773 $tAgrociencia Uruguay, 2019, 23(1):1-15. Doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.23.1.16
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